12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, εξέδωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Σττην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

H 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, της έκθεσης των παιδιών στην επαιτεία, της παράνομης διακίνησης και εμπορίας τους. Στόχος, να μπει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση τους, σωματική και σεξουαλική, τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία, την παιδικότητα, την μόρφωση. 

Από την παράνομη δραστηριότητα, τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα υγείας λόγω υποσιτισμού, έκθεσης σε χημικές ουσίες, κακοποίηση, τραυματισμούς, εξάντλησης και ψυχολογικές βλάβες.

Η UNICEF δηλώνει ότι η παιδική εργασία μπορεί να έχει δια βίου αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική, ηθική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, στερώντας τους τη δυνατότητα να παίξουν και να μάθουν. 

Αν και τις τελευταίες δύο δεκαετίες η ανθρωπότητα είχε κάνει σημαντικά βήματα για την μείωση της παιδικής εργασίας, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς ως προς τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των παιδιών σε ποιοτική εκπαίδευση και υπηρεσίες προστασίας τους, λόγω συνεχιζόμενων κοινωνικών και εθνικών κρίσεων, συγκρούσεων και πολέμων. Συνθηκών που καθιστούν τα παιδιά ακόμη πιο ευάλωτα στη φτώχεια, την αμάθεια, την εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. 

Πρωτίστως, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις πρωταρχικές αιτίες, όπως τη φτώχεια, την ενδοοικογενειακή βία και παραμέληση, τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων,  που στερούν από τα παιδιά από την παιδική τους ηλικία, το δικαίωμα στην μόρφωση και υγιή ανάπτυξη τους. 

Το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

«….γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί